Pulpe inferioare de curcan la cuptor, cu cartofi si usturoi

Porţii

3

Timp de preparare

150 min

Comentarii

Ingrediente:

  • 3 pulpe inferioare de curcan
  • sare, piper, boia dulce (paprika)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 kg de cartofi
  • chimen seminte sau rozmarin (optional)
  • putin ulei

Cum se marineaza carnea de curcan in saramura (brine)?

Toate retetele cu carne de curcan prevad marinarea carnii in saramura simpla (brine). O tehnica de fragezire si hidratare a carnii slabe, care da rezultate spectaculoase. Solutia de apa cu sare, uneori si cu zahar si ierburi aromatice, penetreaza prin osmoza tesuturile musculare ale carnii si le hidrateaza foarte fain. Carnea va ramane frageda si suculenta dupa gatire (coacere). Nici pomeneala de carne seaca, searbada sau atoasa!

Saramura se prepara din apa rece in care se dizolva sare de bucatarie: cate 1 lingurita cu varf de sare la fiecare 250 ml de apa. Carnea se cufunda in aceasta solutie sarata si se lasa la frigider un anumit timp. In functie de dimensiunile pieselor marinarea poate dura de la 2-3 ore (la feliile de carne sau piesele mai mici), 24 de ore la pulpe de curcan sau aripi sau 2-3 zile la curcanul intreg.

Asa ca am asezat pulpele de curcan intr-un castron incapator si am turnat peste ele apa rece cu cana gradata, ca sa stiu exact cata apa am pus. Pulpele trebuie sa fie bine acoperite de apa. Apoi am calculat cate lingurite de sare trebuie sa pun. Am amestecat bine sarea ca sa se dizolve in apa, am acoperit pulpele cu o farfurie intoarsa care sa le tina cufundate in saramura si am dat vasul la rece pentru 24 de ore.

Nu sariti peste acest pas!#nbsp;Veti simti diferenta de fragezime si suculenta a carnii tinute in saramura. Este incredibila! In plus, carnea isi trage exact atata sare de cata are nevoie. Nu va speriati ca vor fi prea sarate.

Cum se condimenteaza pulpele de curcan pentru friptura?

Am scos pulpele din saramura de la frigider si le-am sters bine cu servete absorbante. Am ales o tava de fritpura incapatoare, cu pereti mai inalti si am asezat pulpele in ea. Le-am sarat, piperat si presarat cu putina boia dulce (paprika). Sare nu am pus foarte multa deoarece pulpele si-au tras din saramura.


Am curatat usturoiul si l-am taiat in felii subtiri. Am introdus cateva felii de usturoi si sub pielea pulpelor iar pe restul le-am imprastiat la suprafata lor. Am stropit pulpele de curcan cu putin ulei si le-am masat bine.

Le-am lasat 1 ora pe masa de bucatarie ca sa se incalzeasca un pic.

Nu cumva sa le crestati!!! Osul este un bun conducator de caldura si va ajuta la gatirea carnii si din interior spre exterior. Crestarea carnii pana la os face ca prin acele fante se se scurga toate sucurile naturale iar carnea va deveni seaca.


Cum se fac cartofii aurii la cuptor?

Am spalat bine cartofii (cu tot cu coaja) si i-am taiat in rondele groase de 1 cm. Am clatit rondelele in mai multe ape reci ca sa mai scot amidonul din ele si sa nu se lipeasca unele de altele la copt. I-am lasat in apa rece pana le vine randul la copt. Nu ii pun de la inceput cu carnea.

Cat timp si la ce temperatura se coc aceste pulpe de curcan la cuptor?

Am incins cuptorul la 200 C. Am turnat o cescuta de apa in tava cu pulpe si am acoperit-o cu o folie de aluminiu. Am dat tava la cuptor pentru 40 de minute. Asa arata dupa scurgerea acestui timp. Pulpele lasa din apa absorbita in timpul marinarii. Va dati seama daca nu erau tinute in saramura…. secatura ramanea!

Acum am pus si cartofii, bine scursi de apa si sarati usor. I-am presarat si cu putin chimen/ rozmarin (OPTIONAL) si boia dulce si i-am stropit cu putin ulei. I-am imprastiat prin tava, printre pulpe.

Am acoperit tava din nou cu folia de aluminiu (fara sa mai pun lichid) si am dat-o pentru inca o ora la cuptor la 200 C. Apoi am indepartat folia si am mai amestecat cartofii. Am mai turnat o ceasca de apa fierbinte ca sa nu mi se arda sosul si carnea.

Am marit temperatura la 220 C si am rumenit friptura de pulpe de curcan la cuptor cu usturoi si cartofi cca. 20-30 de minute. Trebuie sa aiba o culoare faina si o piele rumena si crocanta. Si cartofii au iesit tare faini!

Servire pulpe de curcan la cuptor cu usturoi si cartofi

Am lasat carnea sa se odihneasca in tava vreo 15 minute inainte de a servi. Orice carne fripta are nevoie de cateva minute de repaos, timp in care fibrele musculare se destind iar sucurile proprii se redistribuie, sporind fragezimea carnii.

Rezultatul: o pulpa faina de curcan, super frageda si aromata cu usturoi si cartofi copti aurii.

O nebunie!!!

Carnea pica singura de pe os, este frageda si moale, suculenta si bine asezonata. De vis!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe reţete

Cea mai gustoasă ciorbă de curcan din lume

Cea mai gustoasă ciorbă de curcan din lume

Ingrediente: ciocănele de curcan ceapă morcovi cartofi albitură ardei roșu cartofi pătrunjel două legături de leuștean borș cât mai acru ouă smântână (opțional) Mod de preparare pentru rețeta de ciorbă de curcan: Pune ciocănelele la fiert într-o oală cu apă. Când...

citește mai mult
Medalioane de curcan marinate la grill

Medalioane de curcan marinate la grill

Ingrediente 500 g medalioane de curcan Pt marinata 3 lg ulei de masline Zeama si coaja rasa de la jumatate de lamaie Sare,piper,boia dulce (dupa gust) 1 lgt Oregano uscat Jumate lgt usturoi pudra Preparare Amestecam toate ingredientele pt marinata. Adaugam...

citește mai mult
0
    0
    Coşul tău
    arrow_upward